Zorg voor jezelf !

zorg-voeten
zorg-voeten-active
zorg-ogen
zorg-ogen-active
zorg-tanden
zorg-tanden-active
zorg-nieren
zorg-nieren-active

Zorg voor jezelf !

Voeten

 • Het is belangrijk dat mensen met diabetes hun voeten goed verzorgen. Diabetes kan leiden tot een verlies van gevoeligheid en een slechtere doorbloeding, waardoor een klein schrammetje dat je niet hebt opgemerkt en niet hebt behandeld na verloop van tijd tot een ernstige infectie kan leiden, waardoor je misschien in het ziekenhuis moet worden opgenomen of meer ernstige problemen kunt ontwikkelen.

Hier vind je heel veel praktische tips over hoe je best voor je voeten zorgt!

Ogen

 • Oog- en gezichtsproblemen komen vaker voor bij mensen met diabetes dan bij de rest van de bevolking. Je kan oogproblemen voorkomen of uitstellen door:
  • je diabetesbehandeling te volgen, met het juiste voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en de juiste medicatie;
  • niet te roken;
  • uw bloeddruk onder controle te houden, ook via de juiste voeding, voldoende lichaamsbeweging en de door je zorgverlener voorgeschreven medicatie.
 • Cataract, glaucoom en retinopathie zijn de belangrijkste oogproblemen die zich voordoen bij diabetespatiënten. Aangezien de symptomen aanvankelijk bijzonder mild zijn, is het verstandig om na de diagnose van diabetes jaarlijks op controle te gaan. Die controle omvat:
  • een meting van de gezichtsscherpte
  • een meting van de oogdruk
  • een onderzoek van de achterzijde van het oog (het netvlies)

Tanden, tandvlees en mond

 • Verschillende studies hebben aangetoond dat mondziekten vaker voorkomen bij mensen met de diabetes dan bij de rest van de bevolking.4,5 Onder mondziekten verstaan we onder meer ontstekingsprocessen in het tandvlees (tandvleesontsteking) en in het weefsel en de botten rond de tanden (parodontitis). Om je mond gezond te houden, dien je elke 6 maanden op controle te gaan bij de tandarts, die jouw mond ook kan reinigen indien nodig. Vergeet niet om elke ochtend en avond je tanden te poetsen, en noteer elke bloeding of ontsteking. Als je een bloeding of ontsteking opmerkt, maak dan een afspraak bij de tandarts en vertel hem/haar dat je diabetes type 2 hebt.

Nieren

 • De nieren zijn van levensbelang en zijn een van de lichaamsdelen die schade kunnen oplopen als uw diabetes niet goed onder controle wordt gehouden. Een hoge bloedsuikerspiegel kan gevolgen hebben voor de nierfunctie, wat kan verergeren door roken en een hoge bloeddruk. Door je diabetesbehandeling nauwgezet te volgen (voeding, lichaamsbeweging en medicatie), kan je jouw bloedsuikerspiegel onder controle houden en gevolgen voor de nieren vermijden. Je zorgverlener zal in het kader van uw reguliere bloedtests ook de concentraties van kleine proteïnen controleren, het zogeheten microalbumine, die het mogelijk maken om nierziekten in een vroege fase op te sporen