Elke dag uit de voeten!

Ontdek waarom diabetes een gevaar kan vormen voor je voeten en onderste ledematen, en leer hoe je zware gevolgen eenvoudig kunt vermijden.

De diabetische voet in een paar woorden

Diabetische perifere neuropathie (DPN) staat voor aantasting van zenuwen als gevolg van hoge bloedsuikerspiegels. Hierdoor wordt de signaaloverdracht in de zenuwen belemmert of compleet verhinderd.

Een gevolg hiervan is het verlies van het beschermende gevoel (LOPS = Loss Of Protective Sensation) in oa de voeten. Dat gevoel beschermt je tegen gevaar van buitenaf, of verwittigt je wanneer je wondjes of pijn hebt.

Mensen met diabetes lopen hierdoor een veel groter risico op wondjes aan de voeten, vooral omdat je niet merkt dat je ze hebt. Wanneer deze wondjes onverzorgd blijven, bestaat de kans dat ze verder ontwikkelen en potentieel kunnen leiden tot amputatie van delen van de voet, de volledige voet of delen van de onderste ledematen.

Door een goede dagelijkse voetzorg en een regelmatige controle van het gevoel in je voeten, kan je ernstige complicaties vermijden.

Het is ten sterkste aan te raden om advies te vragen aan een zorgprofessional over hoe je best voor je voeten zorgt. Je kan hiervoor terecht bij je huisarts, thuisverpleegkundige, podoloog, gespecialiseerd voetverzorger, …